Cuttlebug ali hrošč

Eno ključnih orodij ali naprav, ki naj ne bi manjkala na mize vsake resne ustvarjalke, je naprava za izdelavo reliefov in izrezov iz papirja, blaga, plastike, pločevine. Na trgu obstajajo različne tovrstne naprave, ki se ločijo le po obliki in barvi, dočim princip delovanja pri večini ostaja enak.

Mi si bomo ogledali, lahko bi rekli, primadono med tovrstnimi napravami, cuttlebug ali hrošč. Zelena naprava je od svojega rojstva pred desetletjem doživela eno samo večjo posodobitev, ki je na trgu označena kot »V2«, torej Cuttlebug V2. Sicer ameriška firma Provocraft, kjer ga izdelujejo, vsako leto izdela posebne serije, ki pa se od osnovne razlikujejo samo po barvi.

Cuttlebug hrošč

Osnovni model Cuttlebug – hrošča, ki ga je kasneje nadomestila Cuttlebug V2

cuttlebug_v2_

Cuttlebug V2

 

Kaj je pravzaprav cuttlebug? Gre za približno 25 x 13 cm veliko napravo, ki jo razpremo kot krila metulja, nato pa skozi njegove valje skupaj s plastičnimi ploščami potiskamo kovinske šablone ali reliefne srajčke – seveda v kombinaciji s papirjem, blagom ali drugim materialom. Na trgu je ogromno kovinskih šablon in reliefnih srajčk. Nekatere šablone so tanjše, druge debelejše, zato moramo temu prilagoditi debelino sendviča. Če bo bil sendvič pretanek, valji ne bodo zadostno pritisnili nanj, in odtis ali izrez ne bo dober. V tem primeru je potrebno uporabiti namensko gumo, lahko pa tudi kar karton ali podoben material. Še nasvet: če izrez ni dober, poženite sendvič še enkrat skozi, a tokrat v ravno obratni smeri.

Cuttlebug, sendvič plošče

Cuttlebug z vsemi tremi sendvič ploščami

Razlika med Sizzix Big Shot in Cuttlebug

Na trgu je kopica podobnih naprav kot je cuttlebug, a vse niso tako všečno in praktično dodelane. Hrošč se od svoje največje konkurence, to je Sizzixovega Big Shota, razlikuje in odlikuje po tem, da ne zaseda veliko prostora. Namreč njegove stranice se zložijo kot metuljeva krila in ga tako lahko shranite tudi samo na knjižno polico. Druga prednost, poleg omenjene velikosti, so njegove plošče za sendvič, ki se enostavno imenujejo A, B in C. Pri Big Shotu so poimenovanja plošč za neangleško govoreče področje razmeroma zapletena. Sledenje navodilom kako za dotično šablono sestaviti sendvič, je tako lahko mukotrpno opravilo.

To je nekaj osnov od naprave cuttlebug ali hrošč. Na slovenskem tržišču ga najdete v spletni trgovini Ustvarjalni dotik. Tukaj vam dodajamo še preglednico sestave sendvičev za različne kovinske šablone ali srajčke. Pa veliko prijetnih ustvarjalnih uric z njim. (at)

cuttlebug_sendvic_tabela

 

 

One thought on “Cuttlebug ali hrošč

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s