Naj se sveti: bleščice

 

Bleščavost je že od prazgodovine privabljala zanimanje človeka, vsaj tako lahko razberemo iz ohranjenih stenskih poslikav in arheoloških predmetov. Nekoč so bleščavost dosegali z zrnci mineralov, kot so svetlo zeleni malahit, galenit (svinčev sijajnik), sljuda, ponekod so uporabljali celo bleščeče oklepe žuželk ter drobce stekla. Z bleščicami so želeli povečati pomen predmeta, ki so ga okraševali – torej nič drugače kot to počnemo danes.

Kaj so pravzaprav bleščice?

Gre za drobne ploščate svetleče delčke, ki so jih nekoč predstavljali drobci omenjenih mineralov, danes pa jih nadomešča mnogo cenejša plastika. Sodobne bleščice naj bi prvi izdelal Američan Henry Ruschmann, ki je razrezal plastiko v drobne koščke že leta 1934. A tedaj so bile v modi še steklene bleščice, ki pa so zaradi druge svetovne vojne utonile v pozabo, nadomestile so jih cenejše plastične. Ruschmann je v New Yerseyju ustanovil Meadowbook Inventions, kjer še danes izdelujejo industrijske bleščice.

Na trgu je na tisoče vrst bleščic v številnih barvah, oblikah, materialih in velikostih. Med leti 1989 in 2009 naj bi po podatkih iz spleta proizvedli kar 4,5 milijonov kilogramov bleščic. Si predstavljate to gromozansko količino?

Kako jih izdelujejo?

Bleščice merijo od 1,3 mm2 do 160 mm2. Najprej izdelajo večplastni »sendvič« plastike, barve in odsevnih materialov kot so aluminij, titanov dioksid, rja, bizmut oksiklorid. Nato pa ga razrežejo na tanke delčke, različnih oblik: kvadrate, trikotnike in večkotnike.

Različni nameni bleščic

Bleščice so vsestransko uporabne. Včasih – pred iznajdbo svetlečih vlaken – so velike bleščice šivali v blago. Iznašli so celo jedljive bleščice, ki so izdelane iz gumi arabikuma, srečamo pa jih v kulinaričnih podvigih. Najbolj široka potrošnja bleščic pa je verjetno v kozmetiki in pa v pripomočkih za ustvarjanje.

Vrste bleščic

blescice

Bleščice

Dolga leta so imeli le bleščice v prahu, torej klasične suhe bleščice. Nato pa so jim začeli dodajati tudi gel in razvili tako imenovane tekoče bleščice v gelu ali lepilu (odvisno kako jih poimenujemo). S slednjimi kot že ime pove, ustvarimo bleščeč želatinast videz. A tudi pri njih se ni razvoj ustavil. Še bolj drobne bleščice, ki spominjajo že na barve, pa so tekoče perle. Te se prav tako svetijo, so na osnovi gela (lepila), a imajo tako drobne bleščice, da so na videz kot biser – perle. Eden najbolj znanih proizvajalcev bleščic na svetu je ameriško podjetje Ranker Ink.

Anamarija

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s