Fiskars lunkjač

Luknjači, štance

Eden osnovnih elementov na vsaki čestitki je izrezek iz papirja – no, na skoraj vsaki. Do izrezka lahko pridemo na različne načine: obstajajo že vnaprej pripravljene pole z izrezki, lahko pa jih izrežem tudi sami bodisi s pomočjo cuttlebuga oziroma kovinskih šablon bodisi s pomočjo luknjačev ali kot jim pravimo štanc.
Štance se zaradi vedno večje ponudbe kovinskih šablon počasi pomikajo iz ospredja v ozadje. Pestrost oblik kovinskih šablon in njihova velikost sta veliki prednosti pred štancami, a ne glede na to, imajo eno prednost, ki jo kovinske šablone ne bodo imele nikoli: praktičnost. Če poznate sistem uporabe kovinskih šablon, potem veste, da je potrebno pripraviti poseben sendvič (plošče, papir, šablona), spustiti skozi cuttlebug in na koncu – če je šablona filigrantsko natančna – pobrati izrezke ven iz šablone. Proces torej terja nekaj časa, potrebno je tudi nekaj več prostora.
Pri štancah je drugače: zagrabite jo in z njo izrežete želeni motiv – v delčku sekunde. Ne potrebuje nobenih predhodnih predpriprav in zahteva minimalno veliko prostora.
Na trgu je ogromno različnih proizvajalcev, prav tako tudi cen. Najpomembnejši pri njih je material kovinskih nožev, ki izrezujejo ter ročaj oziroma njegov mehanizem. Če so noži skrhani, ne bodo naredili lepega izreza, pač pa bo papir ostal požvečen ali natrgan. Mehanizem pa se največkrat pokvari tedaj, če uporabimo predebel papir in poskušamo na silo izrezati. Zato se velja pri trgovcu ali dobavitelju pozanimati, koliko gramski papir je primerno izrezovati.
Katere štance so dobre? Med najboljše štance prištevamo luknjače znamke Martha Stewart, We’R Memory Keepers, Fiskars in Ek Success.
Naj vam zaupam še droben trik – kako nabrusiti štanco, če je ta izgubila svojo ostrino: nekajkrat z njo »ugriznite« v alu folijo. Noži se bodo tako nabrusili sami. (A)
Fiskars_lunkjac_stance

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s