Plastične šablone – stencils

Plastične šablone ali po angleško stencils so na pogled podhranjen pripomoček za ustvarjanje, a to je daleč od resnice, saj z njimi lahko izdelamo krasne poslikave, predvsem ozadja.

Plastične šablone – stencils so izdelane iz tanke plastike, ki ji lasersko izrežejo motiv. Na trgu je zadnja leta na tisoče različnih motivov, razlikujejo se tudi v velikosti. Klasični motivi, ki ne bi smeli manjkati na ustvarjalni mizi sleherne ustvarjalke, so tisti z izrezanimi krogci, kurja ograja (chicken wire), silhuete drevesnih debel in cvetlic … Zelo prav pridejo tudi imitacije starih napisov. Običajno so plastične šablone velike 15 x 15 cm ali 12 x 15 cm, kar zadošča potrebam uporabe na voščilnicah. Seveda obstajajo tudi večje, a se ustvarjalke zanje odločajo bolj poredko.

Postopek uporabe

Plastične šablone – stencils položimo na list papirja in nato začnemo nanašati barve s pomočjo gobice ali čopiča. Pomembno je, da je nanos s tapkanjem, torej s čopičem posnemate nanos z gobico, sicer vam bo barva zelo rada poniknila pod šablono in odtis ne bo tak kot bi moral biti. Če gre za večji motiv, morda ne bo napak, da šablono na nekaterih mestih prilepite na podlago s papirnatim (maskirnim) lepilnim trakom. Obstajajo pa tudi nekatere barve, ki imajo na pokrovčku že vgrajeno gobico, zato bo rokovanje z njimi še hitrejše in lažje – to so na primer Rangerjevi Dabberji.

Nameni uporabe

Največkrat uporabljamo plastične šablone – stencils za ustvarjanje ozadij, predvsem na voščilnicah. So pa šablone tudi zveste spremljevalke tistih, ki se ukvarjajo z mixed media tehniko – z mešano tehniko. Tam se za razliko od voščilnic, kjer navadno uporabljamo nežnejše tone, poslužujemo večjih kontrastov. Seveda pa ne smemo spregledati še njihove uporabe na tekstilu, kot so na primer blazine za pod glavo ali pa na stenah. Martha Stewart, pa tudi nekateri drugi proizvajalci, imajo celo take šablone, da so na spodnji strani rahlo lepljive, hkrati pa so tako mehke, da jih lahko ovijemo okoli kozarca, steklenice, vaze… Potem potrebujemo samo še primeren medij in veselo na delo.

Anamarija

plasticne_sablone_stencils_02

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s