Kuverte, osnove za čestitke

Kuverte, osnove za voščilnice, čestitke

Izdelava voščilnic ne more mimo dveh pripomočkov: kuvert in osnov. Prvo in drugo lahko izdelate sami, a ko morate izdelati večjo naklado voščilnic oziroma čestitk, to odpade. Zato je pametno, da si priskrbite že izdelane kuverte in osnove, kar vam bo prihranilo veliko časa.

Navadno se prodajajo v kompletu po 10, 20, 50 ali 100 komadov, odvisno od proizvajalca. V spletni trgovini za ustvarjanje Ustvarjalni dotik imajo prav posebno kategorijo s kopico kuvert in osnov, v različnih dimenzijah in barvah. Cene so različne, odvisne od količine in od materiala. Za kupce je vedno najugodnejši nakup po 100 kom, kajti v tem primeru je strošek posamezne kuverte z osnovo najmanjši.

Dimenzije sledijo ustaljenim navadam, zato ne preseneča, da so med najbolj priljubljenimi kvadratne, velikosti 13,5 x 13,5 cm, pokončne – 10,5 x 21 cm in A6 – 10,5 x 14,8 cm.  Obstajajo tudi manjše, a navadno je pri njih osnova, na katero prelijete svojo ustvarjalnost, samo v obliki kartončka – torej ni v prepognjeni varianti, kot je sicer. Gramatura dobrih osnov mora biti okoli 200 g/m2, da se ne zvijajo ob slehernem nanosu lepila ali nanosu dodatkov. Kuverte imajo manjšo gramaturo, navadno okoli 100 g/m2.

V kolikor vseeno potrebujete manjšo serijo kuvert in osnov, na omenjeni spletni strani ponujajo tudi šablone za izdelavo le teh. Izdelane so iz lesa, enostavne za uporabo in poceni. V nekaterih trgovinah boste našli tudi plastične, vendar te niso tako trde, zato rokovanje z njimi ni tako prijetno kot z lesenimi.

Ko imate tako pred seboj kopico kuvert in osnov, je potreba samo še vaša domišljija. Pa ne pozabite, da je vaše pozornosti lahko deležna tudi kuverta. V tujini imajo nekateri lepo navado, da dragim osebam pošiljajo pisma po klasični poti (snail mail), pri čemer kuverte spremenijo v pravo umetniško delo. A o tem mogoče v enem od naslednjih prispevkov…

Am

kuverta

Tudi kuverta lahko postane nosilec vaše ustvarjalnosti (mail art).

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s