Gregorjevo – ko se ptički ženijo

Do skoraj 17. stoletja, ko je bil v veljavi julijanski koledar, smo praznovali pomlad na dan sv. Gregorja, a ko so leta 1582 uvedli julijanski koledar, se je gregorjevo pomaknilo nazaj, zato ga danes praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan.

Ljudsko izročilo je gregorjevo ohranilo v spominu kot dan, ko se ženijo ptički (čeprav to ni čisto točno), predvsem pa dan, ko se poslavljamo od temnejšega dela leta. Zato ne preseneča, da so obrtniki nekoč na predvečer gregorjevega po zraku vihteli goreče metle in spuščali po vodi goreče (s smolo polite) oblance. Danes po vodi spuščajo lepe hiške v katere postavijo svečke.

Del tega pomladanskega in celo kanček zaljubljenega vzdušja si lahko pričarate tudi sami. Na Pinterestu je kopica idej glede izdelovanja ptičkov. Nam so v oči padali ptički iz blaga, ki ne zahtevajo veliko znanja in materiala, kvečjemu le malce potrpljenja.

pticki

S pomočjo šablone iz blaga izrežete »sestavne dele« za ptička, napolnite s polnilom in obesite na lično drevesce. Lepše ko bo blago, lepši bodo ptički.

Druga možnost, ki ravno tako ne bo zahtevala veliko materiala in časa, pa je stekleni kozarec z zaljubljenima pticama. Potrebujete le večji kozarec za vlaganje, mah, pisan papir, krpico za pokrov ter trak in dva kupljena ptička. Te navadno dobite za nekaj centov v trgovinah kot so Kik, Tedi ali podobni. Z malce domišljije lahko v kozarcu ustvarite očem všečno okolje, ki bo v okras vsakemu bivalnemu prostoru.

kozarec

Nekaj pridiha pomladi lahko povsem enostavno prinesete v svoje domovanje. Ne zahteva veliko časa in materiala. Je pa res, da so še najlepši znanilci pomladi tisti resnični, ki se bodo v naravi razbohotili vsak čas: zvončki, trobentice, vijolice, kronce…

am

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s