Uporaba skrčljive folije – Shrink Plastics

Skrčljiva folija, v izvirniku Shrink Plastics, je naslednica otroških kompletov iz osemdesetih let preteklega stoletja. Tedaj so bili v ZDA priljubljeni tako imenovani Shrinky Dinks kompleti s skrčljivo folijo, na katerih je bil že v naprej natisnjen motiv. Mladim ustvarjalcem je preostalo le, da so jih pobarvali, segreli in nato občudovali.

Njihovo uporabnost so kmalu sprevideli tudi starejši, predvsem za izdelavo unikatnega nakita. Tako imamo danes na trgu veliko različnih proizvajalcev skrčljive folije in vsaka ima sebi lastne lastnosti, a bolj ali manj gre za enake pristope in postopke.

Kaj je pravzaprav Shrink Plastic ali skrčljiva folija?

Osnovni material je tanka plastika iz polistirena, ki se pod vplivom toplote skrči. Koli se bo skrčila je odvisno od proizvajalca folije, a navadno se parametri gibljejo od 60 do 70%. Mimogrede: skrčijo se tudi luknje, torej upoštevajte, da če želite na koncu drobno luknjo, da jo morate na začetku narediti skoraj enkrat večjo – pa čeprav bo sprva izgledalo rahlo nenavadno.

Barvanje, odtiskovanje

Pole skrčljive folije so v različnih velikostih in barvah. Navadno prevladujejo nežni pastelni toni, še najbolje pa se (zaradi barvanja) obnesejo mlečno beli odtenki. Tudi črna ali prozorna imata v različnih pristopih svoj čar.

Osnovni motiv lahko narišemo ali odtisnemo. Najbolje bo, če uporabljamo permanentne medije, torej take, ki se po odtisu ali risanju posušijo in se ne izbrišejo. Pri odtiskovanju priporočam blazinice Ranger Archival, Stazonshrink-tutorial-P1, Ancient Page. Za risanje pa uporabite permanentne markerje. Sama navadno odtiskujem s Stazonom in barvam z markerji. Po internetu je mogoče zaslediti, da lahko folijo barvate z najrazličnejšimi mediji – od navadnih barvic do akrilnih barv. Sama sem do tega malce zadržana, iskreno povedano tako širokega nabora medijev nisem preskusila. Držim se Stazona in markerjev.

Pravila

Že zgoraj sem navajala, da je zaradi krčenja potrebno paziti na velikost lukenj. Drugo pomembno dejstvo pa je delikatnost motiva. Upoštevajte, da se bo motiv krčil in morebitni filigrantsko natančni vzorci bo postali po krčenju – najverjetneje – samo nepregledna črna gmota. Zato velja pravilo: manj je več. Linije naj bodo torej enostavne, čiste, s čim manj podrobnosti.

Gretje in krčenje

Folijo lahko toplotno obdelujemo na dva načina: z grelno pištolo ali pečico. Sama uporabljam slednjo, ker je enostavneje in hitreje, saj je mogoče istočasno »zapeči« več motivov. Izrezane in pobarvane motive položim na pekač pod katerega dam peki papir in nato položim v ogreto pečico na okoli 120 stopinj. Naj kar takoj povem, da je višina temperature in dolžina peke odvisna od vrste skrčljive folije. Nekatere potrebujejo manj, druge več visoke temperature. Priporočam, da natančno preberete navodila na zadnji strani artikla. Pečem toliko časa, da se folija izravna. Namreč med peko se začne krčiti in če tega niste vajeni, vas lahko zagrabi paniko. A brez skrbi, kmalu za tem se folija izravna in tedaj je nared, da jo vzamete iz pečice.

Obdelava

Ko jo vzamete iz pečice, jo lahko, če ste nanjo nanesli barve, ki se utegnejo izbrisati, premažete z lakom. Če pa ste uporabili permanentne markerje in črnila, pa je ta skrb odveč. Mogoče vas bodo zmotili kakšni ostri robovi: te lahko omilite tako, da jih pogrejete s pištolo za gretje.

Rokovanje s skrčljivo folijo je enostavno, čeravno se iz zapisanega zdi, da gre za kompliciran postopek. Priporočam, da če vam je to prvi tovrstni projekt, da najprej »popečete« kakšne ostanke ali pa motive, ki vam niso tako ljubi. Z njimi se boste pridobili nekaj izkušenj, ki jih nato lahko s pridom uporabite na motivih, za katere menite, da nikakor ne smejo končati v pokvarjeni obliki.

ANM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s