Lesene črke

Ljudje smo si prostore dekorirali že od nekdaj. Kar spomnite se na stenske poslikave v jamah, ki še danes jemljejo dih, če že to ne, pa močno burijo domišljijo kaj neki je rojilo tedanjim ustvarjalcem po glavi. Ne boste verjeli, celo nekateri živali si dekorirajo dom. Spomnimo recimo na ptiča bowebird, ki ima neizmerno željo po dekoriranju svojega prostora. Tudi naša sraka ni dosti boljša…

V ljudeh samih je torej želja, da so domovanja prijetna, ostalo pa so človeški odnosi. A o slednjih tokrat ne bi, raje se posvetimo dekoraciji. Ena od zelo zanimivih dekoracij so lesene črke. Nekateri z njimi okrašujejo vrata otroških sob, drugi pasje ute, tretji otroške posteljice… Namenov je vsekakor ogromno, samo domišljijo je potrebno imeti.

Kakšne lesene črke poznamo?

Na trgu je dvoje vrst lesenih črk. Navadno je tako, da so manjše črke, do okoli 10 cm izdelane iz lesa, večje črke pa so običajno iz papirmacheja ali sorodnega materiala. To sicer ni pravilo, se pa zelo pogosto pojavlja.

Katere črke izbrati?

Odgovor je predvsem odvisen od namena dekoracije. Če želimo na primer z imenom označiti otroško sobo, potem bomo seveda uporabili manjše črke. V kolikor pa želimo na steni samo inicialke ali pa izpisati čisto kratko besedo, potem bomo seveda posegli po večjih.

Kako dekorirati lesene črke?

Lesene črke so navadno v beli barvi, torej lahko, če vam to odgovarja, ostanejo že v tej barvi. Če pa jim želite dodati nekaj več ustvarjalnega pridiha, potem priporočamo uporabo akrilnih barv, markerje, lahko pa tudi drobnih dekorativnih predmetov, kot so bleščice, kristalčki, gumbi… Večje črke lahko ravno tako prebarvate z akrilnimi barvami, a glede na njihovo velikost, ki lahko meri tudi 30 cm in več, bodo mogoče raje prišli v poštev dekorativni papirji. Še bolje se bodo prilegali papermache papirji, ki so izdelani prav namensko za tovrstne potrebe.

Lesene črke potrebujejo le nekaj ustvarjalnega dotika, da se spremenijo v lepe kreacije, ki imajo tako poleg sporočilne vrednosti še umetniško.

AM

lesena_crka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s